Szerencsehozó újévi babonák a világ körül

December 31-én, az év utolsó napján a szilveszter éjjeli előkészületek mellett másik fontos dolgunk, hogy az új évet jól indítsuk. A szerencsehozó újévi babonák a világ minden táján ismertek. Ha betartjuk a babonákat, akkor számíthatunk csak boldogsággal, jóléttel, szerelemmel és kalandokkal teli újévre. Nem megyünk túl messzire, csak Európában néztünk körül érdekes újévi babonákat keresve:

Még Szilveszter éjszakáján is – mediterrán diéta Spanyolországban

Legtöbb európai országban szilveszter éjfélkor pezsgőt kortyolgatnak, de Spanyolországban (és néhány latin-amerikai országban is) a szőlőnél maradnak, amíg az óra el nem üti a tizenkettőt. Tizenkét szőlőszemet majszolnak el, hogy egyenként biztosítsák, a következő 12 hónapra a jó szerencsét.

Kedves újévi babona a Dánok szerint: Csak akkor lesz szerencséd, ha megdobálod a szomszédodat törött edényekkel…

A legtöbb ember a szemétbe dobja a törött edényeket, de Dániában sokkal kreatívabb módon szabadulnak meg tőlük. Megmentik őket, és szilveszterkor a szilánkokat a barátok és családtagok otthonába dobják a szerencsét hozó gesztusként. (Arról nincs szó, hogy utána önkéntesen takarítják-e fel a rendetlenséget.) A kevésbé harcias személyiségű – vagy egyszerűen csak gyengébb dobókarral rendelkező – dánok dönthetnek úgy is, hogy helyette egy halom törött porcelándarabot hagynak a küszöbön….

Szertartásos medvetánc Romániában

Románia keleti, moldovai régiójában a falusiak igazi medvebőrbe öltöznek, és fel-alá táncolnak az utcákon, hogy elűzzék a balszerencsét. A rituális újévi babonára minden évben karácsony és szilveszter között kerül sor, és egy ősi roma hagyományból ered.

Tizenkettő helyett enni Észtországban

Észtországban az emberek hét-tizenkét ételt esznek újév napján, hogy hét-tizenkét ember erejével rendelkezzenek. (Ezután feltehetően hét-tizenkét étkezési kóma okozta szundikálást tartanak.)

Olvasztott bádogot öntenek a vízbe Finnországban

Egyes skandináv országokban, például Finnországban az emberek ónpatkókat olvasztanak, majd az így kapott folyadékot hideg vízbe öntik, és nézik, ahogy az új, szilárd formába örvénylik. A babona szerint az így kialakuló forma állítólag megjósolja, hogy milyen éved lesz.

Skóciában kötelező ajándékot vinni – az sem mindegy, hogy mit

Skóciában az első ember, aki újévkor átlépi az otthonunk küszöbét, egy sor szimbolikus ajándékot kell, hogy hozzon: érmét, sót, kenyeret, szenet és whiskyt.

+1 az újévi babonák közül, amit eddig rosszul csináltunk:

Újév napján nem szabad ollót használni, mert az elvágja a szerencséjét.

 

Az új évi babonák forrása: https://www.mentalfloss.com/article/89877/15-new-years-superstitions-around-world