Klasszikus újévi szokások, január 1 babonák – már nagyszüleink is így csinálták

Lehet szeretni vagy éppen utálni, de egy valami biztos: Van valami tagadhatatlanul nosztalgikus a szilveszter éjszakájában. Annyi érdekes és klasszikus szilveszteri hagyomány létezik, amelyeket már szüleink és nagyszüleink is megtartottak, és azóta mi is próbáljuk ugyanúgy folytatni a hagyományt. Az újévi dekorálás, szilveszteri vacsora az ilyenkor tilos ételek kihagyásával, újévi fogadalmak, újévi jókívánságok, január 1 babonák… Nagyszüleink szilveszteri hagyományait és az újévi szokásokat, vidámságukat idézzük fel ebben a cikkben.

Újévi fogadalmak

Nagyszüleink óta tudjuk, hogy az újévi fogadalmak meghozatala talán a legnépszerűbb újévi szokás, de különösen a korábbi generációk gyakorolták a következő évre vonatkozó célok kitűzésének ezt a fajta művészetét. Magyarországon nem volt annyira általános ez, mint a hanyatló nyugaton, de emlékszem rá, hogy nagyapám minden évben fogadalmat tett: Jövőre leszokik a dohányzásról. Ami az újévi fogadalmakat illeti, azok legfontosabb része az, hogy ragaszkodj a céljaidhoz, tartsd is be a fogadalmat. Ez sajnos nagyapámnál nem következett be, a cigiről sosem szokott le, de a Papa így is 82 évet élt.

Újévi nagytakarítás

Új év, új élet… szokta mondani Nagyanyám minden évben Újév napja előtt, amikor tollseprűvel és Rakéta porszívóval felszerelkezve nekilátott a az újévi nagytakarításnak. Mert szerinte az új élet a régi otthon rendberakásával kezdődött, ami valóban nem ártott a karácsonyi rumli után. Nagyanyám ilyenkor a legbelső szoba legbelső sarkából indulva nem csak fényesre sikálta a bútorokat, helyiségeket, de szobáról szobára járva kiszanálta felesleget. Minden év szilvesztere előtt, szigorúan! Mindez nem volt persze elég, nagyapámat az udvarra kergette ki, ahol ő is állhatott neki az újévi takarításnak, összerendezte a kertet, az állatok óljait, kidobálta azt az esetlegesen előforduló egy, maximum két kacatot, amire jövőre már nem úgy gondolta, nem lesz szüksége.

Hagyományos újévi ételek

És igen, még szilveszteri étkezési hagyományok, újévi ételek is vannak.  Nagyszüleink úgy tartották, hogy bizonyos ételek szerencsét  hoznak az újévre, mások elviszik a szerencsét. Nagyanyám sosem engedte, hogy szárnyas kerüljön az asztalra Szilveszterkor és Újévkor, különben elszállt volna a szerencsénk. Ilyenkor csak sertésből készített minden húsos fogást, mondván, hogy a malac még a földből is kitúrja  a szerencsét. Amit viszont minden Szilveszterkor feltálalt, az a lencse volt, számtalan féle fajta formában. Mert a január 1 babonák közül a legfontosabb: Ha elmulasztasz lencsét enni újévkor, az egész évben nem lesz pénzed. Amit gyerekként mindig legjobban vártunk Nagyanyámnál az sosem a lencse volt, hanem az újévi fánk. Ennek hagyománya pedig onnan ered, hogy számos kultúrában úgy tartják, hogy a gyűrű alakú ételek a kör szerencsés bezárulását jelképezik.

Újévi mise hagyománya

Az új év első napjának katolikus nagyanyámnál igen fontos vallási jelentősége is volt. Január 1-je, ugyanis Mária istenanyaságának ünnepe, Magyarországon és számos más országban is ez a nap a fogadalmak napja. Nyilván az újévi fogadalmakhoz nem kevés köze van. Január 1 tehát nem csak az újévi babonák napja volt, hanem kötelező szent nap, ami azt jelenti, hogy újév napján misére kellett mennünk.

Újévi szokások – Szilveszter éjjel

Koccintsunk pezsgővel

Ma a pezsgő a hagyományos szilveszteri ital, de nagyszüleink fiatalkorában ez még igencsak luxus italnak számított. Szerencsés vagyok, mert nagyszüleimmel én még koccinthattam pezsgővel. Nagyapám viszont azt mesélte, hogy fiatal korában ők bizony az új évre saját termelésű új borukkal koccintottak, nem volt pénzük pezsgőre. A tehetősebbek persze már akkor is megengedhették maguknak a szilveszteri pezsgő luxusát. A luxus érzete ma is hozzá tartozik a szilveszterhez. Mára már az újévi szokások, a január 1 babonák közé tartozik ezt a fényűző, úri italt fogyasztani éjfélkor, és így az év hátralévő részében is gazdagság és bőség vár ránk.

Nagy durranással kezd az új évet

Régi hagyománya van annak, hogy az új évet nagy durranással kezdjük: ősi szokás, amely a néphit szerint távol tartja a gonosz, ártó hatalmakat az újévtől. Nagyapám anno még a kürtöt fújta és ma sokan inkább tűzijátékot gyújtanak.

Visszaszámlálás és Csók éjfélkor

Tudjuk, hogy az emberek még mindig ezt csinálják, hogy miért? „Csókold meg azt, akit a jövőben is továbbra is csókolni fogsz” – tartja a mondás.

Január 1 babonák – amit pedig nem szabad újév napján

Újévkor nagyanyám sohasem mosott és nem is teregetett, sőt már 1-2 nappal Szilveszter napja előtt sem. Úgy tartották, hogy ilyenkor a mosás, teregetés az új évben valamelyik rokon halálát okozná. Újév napján pedig a szemetet nem szabadott kivinnünk, mert úgy hitte, kiöntjük vele a szerencsét a házból. Január 1-i babona továbbá, hogy ezen a napon nem szabad orvost hívni, orvoshoz menni, mert akkor betegséggel töltjük majd a következő évet.